Camping Torkul

UREĐENJE MASLINA, BRANJE I PRERADA

ma5

Uređenje maslinika, te branje i prerada maslina na klasičnim presama:

ma6

  • maslinici se uređuju cijelo proljeće pa do konca šestog mjeseca, te u devetom mjesecu do početka berbe maslina sredinom desetog mjeseca. Posebno je atraktivno njihovo uređenje u tzv. krčevima. To su maslinici u kršu gdje je za posaditi masline trebalo vaditi kamen (krčati) da bi se stvorio prostor za sadnju maslina. Izvađeni kamen odlagan je u ogradne zidove ili kamene gomile unutar parcele. Sve je to stoljećima rađeno u tehnici “suhozida”, t.j. bez ikakvog vezivnog materijala.

ma7

  • stoljetne masline se prorjeđuju da bi krošnje bile prozračne i bolje osunčane što je glavni preduvjet bolje rodnosti. Režu se grančice stare dvije ili više godina jer se urod očekuje na prošlogodišnjim grančicama (mladicama).Sve odrezane grančice spaljuju se u masliniku da se razni nametnici masline nebi naselili u tim grančicama. Svakom sudioniku uređenja maslina dodjeljujemo njegovih tri do pet maslina koje će on obrati u desetom ili jedanaestom mjesecu.

ma8

  • sredinom desetog mjeseca počinje berba maslina. Svaki sudionik u uređenju “svojih” maslina bere upravo te masline. One će biti posebno prerađene na klasičnim presama (stara tehnologija) i u njihovoj preradi sudjeluje njihov berač. Od dobijenog ulja on dobija polovicu i sa pravom može reći da ima “svoje ulje”. Mi osiguravamo besplatan dovoz i preradu. Ovo nezaboravno iskustvo ostati će vam u vrlo lijepom sijećanju.

ma9