Camping Torkul

RIBARENJE

Ribarenje: noć na “plivarici” (lov srdela) i kočom (oborita riba) na dubinama od 80 do 120 metara, te big-fishing (tune) i klasično pecanje

  • lov na srdele isključivo je u noćima bez mjeseca (tzv. mrak) i to velikim mrežama i na velikim dubinama. To se radi sa velikim ribaricama duljine od 15 do 30 metara sa posadom od 8 do 12 ljudi. Nakon što se srdela locira sa ehosonderom riba se mora vrlo brzo okružiti sa mrežama visokim i do 80 metara i dugim do 800 metara. To se radi sa dva pomoćna broda (duljine 6 do 7 metara) uz korištenje vrlo jakih reflektora na glavnom brodu. Svjetlost mami ribu prema površini i na kraju ona se ograđuje ogromnom mrežom čije dno se zatvara. Mreža se diže na brod i u njezinoj “saki” (vreći na kraju) za dobrog ulova može se naći i preko 10 tona srdele, inćuna ili druge ribe.

r2

  • lov kočom također se radi noću na velikim dubinama i na terenima gdje je mala opasnost da bi mreža mogla zapeti. To su veliki brodovi koji vuku za sobom na čeličnim užadima posebnu pridnenu mrežu. Ona na svojoj sredini također ima “saku” u koju se skuplja riba. Nakon potezanja od cca dva sata mreža se koloturima vadi na brod i prazni na palubu. Uz raznu pridnenu ribu ovako se love škampi (rakovi) koji su posebno cijenjeni. Zatim se postupak ponavlja još barem dva puta.

r1

  • big-fishing je lov na tune. To je vrlo zahtjevan ribolov gdje se kontinuiranim bacanjem srdela nastoji namamiti tune na posebne udice sa mamcima. Borba sa tunom koja je zagrizla mamac može trajati i satima što ovisi o njezinoj veličini (i do nekoliko stotina kilograma). Ovaj ribolov je za one koji su naoružani strpljenjem i mogu podnijeti vrlo visoku dozu adrenalina.

r3

  • klasični ribolov udicama za pridnenu ribu, te raznim varalicama za sipe i lignje, prakticiramo uglavnom danju. Posebno su dobri jutro i večer. Ribolov je iz manjih plovila 4,5 do 6 metara duljine i prakticiramo ga u Pašmanskom kanalu ili na njegovoj jugozapadnoj strani prema arhipelagu Kornati.

r4